Monstera pielęgnacja – co należy wiedzieć?

Monstery opanowały nasze domy i mieszkania. Piękne, okazałe pnącze stanowi nie lada gratkę dla fanów egzotycznych roślin. Monstera od lat chętnie uprawiana jest w doniczkach, pięknie ozdabiając przestrzeń. Liście monstery to popularny motyw graficzny wykorzystywany w artykułach dekoracyjnych.

Skąd pochodzi monstera?

Monstera to rodzaj pnącza wywodzący się z Meksyku i Panamy. Jej nazwa wywodzi się z łacińskiego słowa oznaczającego „ogromny” i „anormalny”. Odnosi się to bezpośrednio do liści tej rośliny, które nie dość, że dorastają do imponujących rozmiarów, to są jeszcze w charakterystyczny sposób podziurawione.
Rodzaj monstera obejmuje aż 45 gatunków. W warunkach naturalnych, którymi dla monstery są tropikalne lasy, potrafi ona dorastać nawet do 20 m. Roślina wspina się po drzewach wykorzystując do tego korzenie powietrzne w roli zaczepów. Charakterystyczny wygląd liści ma za zadanie zapobiegać ich łamaniu pod naciskiem deszczu.

Monstera pielęgnacja – jak uprawiać monsterę w domu?

W warunkach domowych największą popularnością cieszy się monstera deliciosa. Odpowiednio pielęgnowana oraz wspierana może dorastać do wysokości pomieszczenia.
Roślina ta należy do dość wytrzymałych i niewymagających, jednak przy nieodpowiedniej opiece może nie wykształcić charakterystycznych otworów na liściach.

Stanowisko

Monstera, jak na tropikalne pnącze przystało, najlepiej czuje się w ciepłym, wilgotnym środowisku i w rozproszonym świetle. Roślinę najlepiej ustawić w miejscu, gdzie nie będzie wystawiona na bezpośrednie działanie ostrych promieni słonecznych.
Z kolei efektem zbyt małej ilości światła mogą być wydłużone łodygi liści.
Najlepszym stanowiskiem dla monstery będzie miejsce w pobliżu okna wychodzącego na południe, zachód lub wschód.

Podlewanie

Przed podlaniem rośliny zawsze należy sprawdzić, jak wilgotna jest gleba. Ziemia, która z wierzchu wydaje się być już przeschnięta, może być nadal wilgotna pod powierzchnią.
Monstera nie lubi zbyt mokrego podłoża, dlatego wiosną i latem najlepiej podlewać ją obficie raz w tygodniu. Dobrym pomysłem jest usunięcie nadmiaru wody z podstawka lub osłonki po około 30-60 minutach od podlania. Zapobiegnie to przelaniu rośliny.
W okresie jesienno-zimowym monstera przechodzi w okres wegetatywny, co oznacza, że należy mocno ograniczyć podlewanie. Wystarczy to robić co około 10-14 dni, zawsze po upewnieniu się, że gleba zdążyła już dobrze przeschnąć.
Zdecydowanie należy unikać przelewania monstery. W jego wyniku roślina może zacząć gnić, a na liściach mogą pojawiać się duże brązowe plamy z żółtą obwódką.

Nawożenie

Jak każdą roślinę, monsterę należy nawozić. W okresie od marca do końca sierpnia dobrze jest to robić raz na dwa tygodnie. Jako nawóz można stosować biohummus w płynie lub wieloskładnikowy nawóz do roślin zielonych.
W okresie wegetacji powinno się zaprzestać wzmacniania nawozem.

Podpórka

Uprawiając monsterę w domu należy pamiętać, że jest to pnącze, wymagać więc będzie zastosowania podpór. Dla mniejszych okazów bardzo dobrym rozwiązaniem będą paliki kokosowe. Dzięki chropowatej strukturze roślina będzie miała gdzie zaczepić swoje korzenie powietrzne. Większe rośliny dobrze jest wesprzeć różnego rodzaju kratkami zapewniającymi stabilność i równe rozłożenie wagi.

Przesadzanie

Młode okazy do wysokości jednego metra zaleca się przesadzać raz do roku przez około 2-3 lata. Kiedy roślina zacznie osiągać większe rozmiary przesadzanie nie jest już konieczne. Wystarczy wymienić dwucentymetrową wierzchnią warstwę gleby na świeżą, bogatą w składniki odżywcze. Należy przy tym uważnie zasypać wszystkie korzenie i poczekać z podlewaniem przez 2 dni.

Monstera otoczona odpowiednią opieką odwdzięczy się dorodnymi liśćmi, które będą stanowić okazałą ozdobę pokoju. Dobrze pielęgnowana roślina jest w stanie przeżyć nawet kilkadziesiąt lat.

Przeczytaj więcej na polystone.pl

Redakcja e-krzesla.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.